Obiskali smo oljarno Lisjak in tako pobližje spoznali samo predelavo olja

Ker si je bratranec želel spoznati malo več pridiha Mediterana in pobližje spoznati oljke, smo se odločili, da bomo skupaj obiskali oljarno Lisjak, saj imajo pri njih lepo organiziran dogodek v svoji ponudbi, na pravi profesionalni in korektni način.

V svojem SUE programu ponujajo tudi okušanje njihovih različnih olj in pa tudi ostalo tradicionalno istrsko kuhinjo. Tudi dosti pozitivnega smo slišali o družini Lisjak, tako da smo si rezervirali termin tudi po priporočilu prijatelja. Pri njih ekstra deviško oljčno olje iz slovenske Istre uporabljajo v zelo širokem spektru. Tako ne predelujejo samo olja za kulinariko, ampak ga uporabljajo tudi v kozmetiki, saj takšno olivno olje vpliva blagodejno tudi na kožo in lase. Tako smo bili vsi neučakani, na druženje in spoznavanje novih spoznanj. Ko je končno prišel dan d, smo se dobili na dogovorjenem mestu in se z starodobniki peljali skozi Portorož po obalni cesti. Tako smo se peljali mimo vinogradov, ki so bili že obarvani v prelepe jesenske barve, skozi oljčnike in vse do Belvederja, kjer smo uživali tudi v razgledu nad Izolo. Tako smo tam naredili sprehod in spoznavali različno sorto oljk.

Tam s nam tudi ponudili kozarček hišne penine. Nato pa smo se peljali naprej mimo Izole, prav do njihovega posestva Lisjak. Tam smo si ogledali še celotno oljarno in celoten postopek pridobivanja olja, kjer pa so nam tudi podrobneje razložili vse faze olja. Tako smo imeli priložnost tudi probat kozmetiko oljčnega olja tako da smo se s sestrično kar odločile, da si bomo nekaj kozmetike kar vzele. Na koncu, pa so nam ponovno postregli narezek ki naj bi bil iz tipičnih istrskih salam in sira, na koncu pa so nas počakali še fuži s tartufi.

Bili smo malce dlje, kot smo mislili, saj smo se največ zadržali v oljarni, saj je bratranca vse podrobno zanimalo, tako, da je med razlago dosti spraševal. A navsezadnje smo se imeli zares fajn.